Rezerva Acum !

+4 0771 663 445 | rezervari@hoteldolcevita.ro

Brasov

Brașov, o destinație de top a României

Brașov este unul dintre locurile pe care orice român și străin deopotrivă ar trebui să-l descopere. Este una dintre destinațiile turistice de top ale României și totodată un oraș palpitant, cu câte ceva din fiecare: peisaje montane uluitoare, atmosferă medievală captivantă și o cultură plină de viață. Brașov este un oraș fascinant, recunoscut mondial pentru centrul său vechi, pentru impresionantul patrimoniu arhitectural și, bineînțeles, pentru gama largă de cafenele. Este locul/orașul pe care să-l străbați în timpul unui sejur la Hotel Dolce Vita.

Un oraș pierdut în istorie

Brasov este considerat al cincilea oraș ca mărime din țară. El se află în inima României, în zona de sud-est a depresiunii Barsa, la 160 de kilometri de București, în zona de sud-est a depresiunii Barsa, la aproximativ 550-650 metri deasupra nivelului mării. Originile lui par a fi pierdute de mult în istorie. Primul document datează din 1235 și menționează – Corona – (numele antic al Brașovului) și se referă la începuturile orașului medieval. În 1228, Brașov era cunoscut sub numele de „Brasso”, iar denumirea sa actuală – Brașov – a apărut abia în 1324.

Arhitectură în stil Art Nouveau

La acea vreme, Brașov era cunoscut ca o fortăreață puternică, înconjurată de ziduri înalte de piatră și apărată de bastioane, turnuri și alte cetăți mici. Astăzi, în timpul unei simple vizite, încă mai pot fi admirate unele dintre vechile fortificații ale sale. Clădirile și străzile din centrul istoric păstrează și acum atmosfera medievală și sunt o atracție turistică majoră a României. Casele, construite în secolul al XIX-lea, prezintă elemente artistice ce aparțin stilului Art Nouveau, neorenesanței sau neo-barocului.

Primul magazin de produse chimice

Brașov se poate mândri că deține primul magazin de produse chimice din Transilvania. Un magazin ce datează din 1514 și a cărui elemente sunt păstrate astăzi cu sfințenie de Muzeul de Istorie. De asemenea, orașul a avut și o monetărie, ce datează din secolul al XV-lea, unde au fost inventate diferite tipuri de bani (florini de aur, dinari, guldeni de argint și ducați de aur). Simbolul monetăriei era coroana cu ramuri – simbolul Brașovului. Datorită frumuseții sale naturale, a urmelor lăsate de istorie, a aerului medieval și a cafenelelor încadrate perfect în peisaj, Brașov este o destinație „must see” în orice sezon. Vizitează-l și tu.

Ce vizităm în Brașov

Brasov, superbul oraș din centrul Romaniei, este una dintre cele mai mari atracții turistice din țară, atât vara, cât și iarna. Este locul în care se întâlnesc Carpatii Meridionali si Carpații din Vest și, totodatp, locul în care distracția și natura te impresionează în orice anotimp. De la distracția pe pârtii de schi, la drumeții și până la monumente istorice cu arhitecturi impresionante, Brașov este o destinație pe care să o străbați măcar o dată pe an. Iată câteva dintre cele mai mari atracții ale orașului.

Biserica Neagră

Cu 89 metri lungime și veche de mai bine de 500 de ani, Biserica Neagră este cea mai mare biserică gotică dintre Viena și Istanbul. Ea fost construită de comunitatea germană a orașului și reprezintă principalul monument în stil gotic din România, fiind cea mai mare și una dintre cele mai importante lăcașuri de cult luterane (Biserica Evanghelică a Confesiunii Augustane în România) din regiune. Construcția bisericii a început în anul 1384 și a fost finalizata în 1477. Până în 1689, când a luat foc, biserica purta numele de Sf. Maria. Datorită culorii întunecate a zidurilor arse, ea a fost redenumită „Biserica Neagră”, iara stăzi este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Brașov și Transilvania.

Fortăreața

Construita în 1524, pe un deal aproape de cetatea veche, fortăreața unul dintre cele mai renumite clădiri restaurante, care păstrează o ambianță medievală. Ea se poate vizita și astăzi și oferă o panoramă excelentă a orașului. Procesul său de construcție a început în 1524, cu o cetate din lemn înconjurată de șanțuri. În 1553, Cetatea a primit aspectul actual și în 1630 în clădire au fost adăugate patru parapete. Aceasta a fost principala cetate a rebelilor în 1688.

Bastionul Țesătorilor

Se află în colțul de sud-vest al cetății Brașov, se întinde pe o suprafață de 1.616 mp, iar zidurile sale între 4 metri (la bază) și un metru (la cel de-al patrulea nivel). Bastionul Țesătorilor este considerat o construcție unică de acest tip în România și este singurul care și-a păstrat forma originală. Se află în partea de sud a Cetății și a fost construită în două etape: între 1421 și 1436 și între 1570 și 1573, fiind reconstruită în 1750. Are o formă hexagonală și este protejată cu ziduri de doi până la patru metri grosime. Fiind un punct strategic important, el are o poartă turn și două turnuri de observare. Acest bastion aparținea ghildelor țesătorilor de lenjerie de pat și a fost folosit pentru învățarea ucenicilor, pentru întâlniri, pentru păstrarea documentelor sau pentru pregătirea militară.
În interior sunt galerii pe trei niveluri și ziduri cu găuri de tragere. Există, de asemenea, câteva spații de locuit pentru sala de ceremonii și pentru familia gardianilor. În zilele noastre Bastionul Țesătorilor găzduiește o secțiune a Muzeului de Istorie – care este „Cetatea Brașovului și fortificațiile din regiunea Bârsei”. În interiorul muzeului există o replică a vechiului oraș cu toate clădirile și fortificațiile sale. În timpul verii, aici sunt organizate concerte de muzică clasică și alte evenimente culturale.

Turnurile

Pentru a preveni atacurile inamice, în jurul fortăreței au fost construite 28 de turnuri interioare și 4 turnuri exterioare: Turnul Alb și Turnul Negru. Aceste turnuri aveau și rol de observare. Ele încă pot fi vzitate. Turnul alb a fost construit în 1494 pe cinci nivele, are o formă de potcoavă și o înălțime de 14 metri. În imediata apropiere a sa există o terasă unde poți savura o cafea și de unde poți admira centrul istoric al Brașovului. Turnul Negru este în formă de pătrat și are o înălțime de 11 metri. Se află pe dealul Straja și este amenajat galerii și are un sistem de legătură cu cetatea formată dintr-un tunel subteran. Astăzi, traseul care reunește zidurile cetății, Turnul Alb și Turnul Negru, este un traseu turistic adorat.

Poarta Schei și Poarta Ecaterinei

Brasov, unul dintre cele mai fortificate orașe din Transilvania, a avut bastioane și ziduri puternice de apărare. Cetatea avea și patru porți, dintre care trei se uitau spre județul Barsa și una spre cartierul „Schei”. Doar două au fost păstrate până astăzi: Poarta Schei și Poarta Ecaterina. Poarta Schei a fost construită în 1827 în forma unui arc de triumf. Rolul său a fost acela de a sprijini accesul la oraș și de a lega cartierul „Schei” de Cetate. Poarta a fost construită în stil clasic, având trei deschideri: două laterale pentru pietoni și unul central pentru vehicule. Inscripția înlatină, încă vizibilă astăzi, amintește de vizita împăratului Francisc I. Poarta Ecaterinei se află în apropiere de Poarta Schei, în partea de vest a cetății și a fost construită în 1559, în stilul Renașterii. Poarta Ecaterinei, apărată de bresa croitorilor, este singura poartă medievală care se mai păstrează astăzi. Cetatea Brașovului avea mai multe porți, cum ar fi „Poarta Porților”, „Poarta Neagră” sau „Poarta Mănăstirii” care, din păcate, astăzi nu mai există.

Biserica Sf. Nicolae

Biserica Sfantul Nicolae a fost prima biserică ortodoxă din piatră din Brașov. Ea a fost construită în 1495 cu ajutorul Moldovei și Munteniei. Precum alte lăcașuri de cult, biserica este înconjurată de ziduri de apărare, interiorul fiind decorat cu fresce semnate de Costin Petrescu. Arhitectura reamintește stilul gotic, baroc și renascentist, fiind de fapt o sinteză a acestora și a altor influențe bizantine.
Biserica găzduiește o colecție valoroasă de tablouri și icoane, obiecte liturgice și un set de documente referitoare la relațiile diplomatice permanente cu celelalte județe ale României, primele cronici scrise în limba română, primele lucrări românești ale Coresi diaconului. Unele dintre acestea sunt expuse în muzeul deschis în cadrul primei Școli din România. În curte există și un cimitir mic, unde își fac somnul de veci oameni celebri din istoria Brașovului și a României, precum Nicolae Titulescu.
error: Content is protected !!